Sărbătoare la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
11/9/2012Instituţia arădeană de învăţământ superior de stat împlineşte anul acesta 40 de ani de existenţă.
ARAD. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a împlinit 40 de ani de existenţă, o istorie care coincide cu istoria universitară a Aradului. Moment aniversar la care au participat oficialităţile locale, reprezentat al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, profesori universitari, directori ai instituţiilor de învăţământ preuniversitare, oameni de cultură, cercetători, studenţi. Invitaţi de seamă au fost doi foşţi rectori ai universităţii de stat din Arad: diplomatul prof. dr. Radu Homescu, , primul rector ales prin exerciţiu democratic la conducerea Universităţii „Aurel Vlaicu” şi fostul rector, prof.univ.dr. Gheorghe Păcurar. „Toţi cei 8 rectori ai Universităţii Aurel Vlaicu merită elogiul nostru, fiecare în parte a făcut sacrificii, a avut izbânzi şi eşecuri, fiecare, indiferent de perioada în care şi-a asumat calitatea de rector a muncit pentru această instituţie de învăţământ superior. Suntem aici, acum, pentru că fiecare a înţeles la momentul respectiv care îi este menirea, a făcut ceea ce trebuia făcut pentru ca astăzi să ne putem bucura de o universitate puternică, în plină dezvoltare”, a punctat preşedintele Consiliului Academic al UAV, prof.univ.dr. Lizica Mihuţ. „O universitate pe care vrem să o dezvoltăm şi în continuare, o universitate care îşi va continua drumul ascendent, care va încerca să se impună din ce în ce mai mult în mediul academic naţional şi internaţional ” a punctat actualul rector al UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.
Fiecare din cei trei rectorii care au luat cuvântul au punctat şi elogiat activitatea fostului rector şi actual preşedinte al UAV, prof.univ.dr. Lizica Mihuţ în al cărei mandat universitatea de stat arădeană s-a impus printre universităţile din ţară şi a reuşit ca pe anumite domenii să surclaseze universităţi cu o mai lungă istorie în mediul academic românesc.
Discursurile reprezentanţilor autorităţilor locale, prefectul Cosmin Pribac, preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, primarul municipiului, Gheorghe Falcă au subliniat importanţa dezvoltării învăţământului superior de stat arădean pentru comunitatea locală precum şi o reiterare a sprijinului pe care fiecare instituţie, cu mijloacele de care dispune, îl oferă acestui edificiu de educaţie.
O istorie trăită împreună
Un nume care nu putea să lipsească de la acest eveniment aniversar a fost cel al rectorului Institutului Politehnic din Timişoara, prof.dr.ing. Viorel Şerban, institut de care este strâns legată istoria Facultăţii de inginerie din cadrul UAV. Institutul de subingineri a fost înfiinţat ca secţie serală a Institutului Politehnic „Traian Vuia” (actuala Politehnică) din Timişoara), cu o durată de studiu de patru ani şi care şi-a deschis cursurile la 10 decembrie 1972. Avea atunci trei specializări: tehnologia prelucrării la rece (40 de locuri), tehnologia sudurii (25 de locuri), tehnologia industrializării lemnului (40 de locuri).
Acum, Facultatea de inginerie una din cele 9 de facultăţi ale universităţii care oferă studenţilor 40 de specializări de licenţă, 24 de programe de Master, 2 domenii ale Şcolii doctorale: filologie şi teologie. Ca semn de respect, rectorii celor două instituţii şi-au oferit plachetele omagiale ale universităţilor.
Un oaspete celebru
Unul dintre cei mai aplaudaţi oaspeţi a fost marele sportiv român, o legendă a sportului românesc, Ivan Patzaichin. Şi nu a venit pentru a susţine o dizertaţie pe tema sportului ci pentru a-şi susţine proiectele prin care încearcă să promoveze valorile locale şi naţionale. „La Arad, la UAV am găsit deschidere şi multă susţinere pentru tot ceea ce înseamnă proiectele mele. Voi încerca cu sprijinul universităţii, al Institutului de cercetări, să reînviem o tradiţie a judeţului vostru, industria textilă” a precizat Patzaichin.
A fost o sărbătoare, în care universitatea de stat şi-a celebrat cei 40 de ani de istorie trăită, o sărbătoare care timp de două zile (8, 9 noiembrie) va continua în spirit academic cu lucrările celei de a patra ediţii a Simpozionului Internaţional „Researche and Education in Innovation Era”. JA-M.A.
Caseta
O istorie scrisă Aniversarea a fost ocazia de a lansa cele două noi apariţii editoriale, prezentate în cadrul evenimentului: „O istorie trăită- 40 de ani de învăţământ superior la Arad”, autor Lizica Mihuţ şi Andrei Ando şi cel de al XIII-lea volum al seriei dedicată instituţiei de învăţământ superior „Universitatea Aurel Vlaicu, anul universitar 2011-2012.
„Toţi cei care au construit istoria acestei instituţii de învăţământ superior de stat din Arad merită elogiul nostru” Lizica Mihuţ.