NanoART-BioCell, un proiect de cercetare lansat la UAV
13/10/2016Arad. Universitatea „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad, derulează, începând cu data de 01.09.2016 şi până în august 2020, proiectul „Noi Nano-Arhitecturi de Inspiraţie Biologică de Tip Celular — Pentru Circuite Integrate” (NanoART-BioCell), cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020. „Vreau să îi felicit pe iniţiatorul acestui proiect, prof.univ.dr. Valeriu Beiu, precum şi întreaga echipă care a muncit la scrierea lui şi să le doresc mult succes în implementarea proiectului. Vreau să asigur echipa de sprijinul conducerii UAV în toate etapele care urmează de acum înainte şi sper ca şi pe viitor să reuşim să derulăm şi alte proiecte importante pentru cercetarea ştiinţifică. Sunt convinsă că asemenea proiecte vor crea un nucleu de cercetare puternic la nivelul universităţii noastre şi vor determina creşterea vizibilităţii UAV pe plan naţional şi internaţional” a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.
„NanoART-BioCell îşi propune ca obiectiv principal să aprofundeze modelul biologic/neuronal pe care să-l folosească în proiectarea circuitelor integrate ale viitorului, încercând să găsească răspunsuri la două provocări majore ale industriei de semiconductoare: puterea consumată şi fiabilitatea. Puterea consumată de structurile biologice/neuronale pentru a efectua calcule de complexitate foarte ridicată este extrem de scăzută, ca exemplu, procesarea a 200 milioane de pixeli necesită |JW, iar fiabilitatea structurilor biologice/neuronale este incomparabil mai mare decât cea a circuitelor integrate actuale. Pentru atingerea acestui obiectiv NanoART-BioCell va identifica noi modele computaţionale (care să permită estimarea precisă a puterii şi a fiabilităţii), acestea urmând a fi integrate într-un pachet de programe pentru simularea de reţele complexe (permiţând o verificare a corectitudinii/preciziei modelelor), şi folosite în proiectarea de circuite bazate pe noile modele (furnizând soluţii potenţiale pentru industria de semiconductoare). NanoART-BioCell se încadrează în clasa de proiecte de mare risc cu câştig ridicat, care reprezintă o prioritate la nivel european”, a precizat directorul proiectului, prof.univ.dr Valeriu Beiu.
Valoarea totală a proiectului este de 9.338.177 lei. Asistenţa financiară nerambursabilă este de 8.502.600,00 lei, din care 7.179.595,44 lei reprezintă cofinanţarea Fondului European de Dezvoltare Regională, iar 1.323.004,56 lei reprezentând cofinanţarea Guvernului României.